Foto: TT

Mikael Persbrandt åtalas i knarkhärva

Uppdaterad
Publicerad

Skådespelaren Mikael Persbrandt åtalas i en stor knarkhärva med totalt elva inblandade. Själv nekar han till narkotikabrott.

Polisens spaning har pågått mycket länge, och i stämningsansökan som i dag lämnades till Stockholms tingsrätt finns totalt elva åtalade. Åtalspunkterna är grov narkotikasmuggling, grovt narkotikabrott, medhjälp till grovt narkotikabrott, narkotikabrott och dopningsbrott.

Mikael Persbrandt misstänks endast spela en liten roll i den stora härvan. I telefonsamtal som polisen avlyssnat säger man sig kunna bevisa att Persbrandt köpt tolv gram kokain av en taxichaufför, det säger åklagaren till SVT ABC. Persbrandt misstänks nu för narkotikabrott.

Taxi Tony

Sms till Persbrandts telefon

Förutom avlyssningen har polisen bevis bland annat i form av telefonlistor, gps-positionering, och sms-konversationer. I stämningsansökan står att taxichaufförens telefonnummer var raderat från Persbrandts telefon, men att polisens it-tekniker lyckats ta fram informationen från telefonen.

Bland annat skickade taxichauffören, som kallade sig för Bosse, ett sms till Persbrandts mobiltelefon där han skrev: ”Hej Mitt nya nr. Mvh Bosse”.

Nekar till anklagelserna

Men åtalet är inte helt vattentätt. Polisen har inte hittat något kokain som Persbrandt ska ha köpt, och Mikael Persbrandt själv nekar till anklagelserna.

– Det måste vara någon som lånat min telefon, säger han i förhör, och lägger till att han inte känner någon taxichaufför som heter Bosse.

Mikael Persbrandt har befunnits skyldig till narkotikabrott två gånger, båda under 2011. Han fick då betala böter, efter att ha erkänt brotten.

”Andra har lånat hans telefon”

ABC har sökt Mikael Persbrandt, men han har inte gått att nå för en kommentar.

– Han är åtalad för narkotikbrott bestående av innehav av tolv gram kokain och han förnekar brott, säger Mikael Persbrandts advokat Per Liljekvist till ABC.

– Han har ingen kunskap om hur det kommer sig att det här numret (taxichaufförens, reds anm) finns i hans telefon. Det är andra personer som lånat hans telefon vid något eller några tillfällen. Det Mikael vet är att han inte gjort någon beställning, han har inte haft någon telefonkontakt med vederbörande, han har inte tagit emot någon narkotika och inte betalat för någon narkotika, säger Per Liljekvist.

Han säger att Mikael Persbrandt har tagit illa vid sig av åtalet.

– Det är klart att det påverkar honom och hans familj.

Flera åtalas för smuggling

Men Persbrandts misstänkta kokainköp är alltså bara en liten del av en större härva. Tre män åtalas för att ha smugglat hit 64 kilo amfetamin och två kilo kokain i maj förra året. En kurir smugglade narkotikan från Nederländerna till Sverige. Resan gick via Tyskland och Helsingborg, vidare in i landet, enligt förundersökningsprotokollet.

”Brotten är grova eftersom de avsett en särskilt stor mängd narkotika, och utgjort ett led i en internationellt organiserad verksamhet som bedrivits i stor omfattning”, skriver åklagaren i stämningsansökan.

Samtidigt åtalas nio män för att ha sålt stora mängder kokain i centrala Stockholm. Under några månader ska ligan ha sålt över ett kilo kokain till 180 personer, under täcknamnet ”Taxi Tony”, skriver Metro.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taxi Tony

Mer i ämnet