”Modefotografen” åtalas för sex våldtäkter

Uppdaterad
Publicerad

Mannen utgav sig för att vara modefotograf för att locka sina offer. I dag åtalades en 49-årig man för grovt koppleri och sex våldtäkter.

Den 49-årige stockholmaren åtalas för sex våldtäkter, varav en grov. Dessutom åtalas han för flera fall av grovt koppleri. Mannen är dömd sedan tidigare för liknande brott.

I det omfattande åtalet mot mannen finns totalt 13 målsägare, i åldrarna 17-29 år. Brotten ska ha begåtts till och från under en elvaårsperiod.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

– Övergreppen och våldtäkterna har skett på flera olika platser – offentliga toaletter, hotell, lägenheter och hemma i mannens lägenhet. Några av tjejerna har kommit hem till honom där blev de våldtagna efter att han fotograferat dem, säger kammaråklagare Silvia Ingolfsdottir, på en pressträff i dag.

Försökte dölja sin identitet

Under punkten grovt koppleri beskrivs hur tio kvinnor har sålt sex och hur mannen tagit betalt, lagt ut annonser och ordnat allt praktiskt kring mötena. Detta ska ha skett 2006-2008, enligt åklagaren.

Åtalet visar att mannen organiserat hela kedjan kring sexköpen. Han har kontaktat kvinnorna på sajter, skapat mejlkonton åt dem, bestämt priserna och lagt ut annonser. Han har bokat hotellrum, betalat deras resor och förmedlat kontakt med män som vill köpa sex.

– Det finns mycket tekniskt material i form av chattloggar, mailadresser och så vidare, säger Ingolfsdottir.

I de första kontakterna med kvinnorna har han använt ett stort antal alias för att dölja sin identitet. När han greps nu 2013 hade han tio mobiltelefoner på sig.

Hade med sig två okända maskerade män

Tre av våldtäkterna har begåtts mot samma flicka, då sjutton år gammal, år 2002. Mannen ska ha utgett sig för att vara fotograf, stämt träff med henne och tvingat henne till sex.

Vid ett tillfälle hade han med sig två okända maskerade män. De misstänks ha våldtagit henne alla tre ”som betalning” för att han fixat sexköpskunder åt henne. Männen satte på henne ögonbindel, band hennes armar och ben och tvingade sig på henne på olika brutala sätt. 49-åringen ska bland annat ha piskat henne. Därefter lämnade männen henne bunden i lägenheten, enligt åtalet.

Åklagaren: Hänsynslöst uytnyttjande

Åklagaren kallar utnyttjande av kvinnorna hänsynslöst. De har utsatts för ”grova sexuella övergrepp samt sex med flera köpare samtidigt”, enligt åtalet.

– Vid ett tillfälle var det upp till 25 män som hade oralsex med kvinnan, säger Ingolfsdottir.

Mannen har dessutom förmått kvinnorna att ha sex med honom ”för att testas inför framtida sexköp” samt som betalning för att han ordnat kunder. Han ska flera gånger ha utsatt kvinnorna för förnedrande handlingar, som att kissa på dem mot deras vilja.

Blev inte trodda

I åtalet framgår att mannen greps redan 2003 och blev året efter utpekad av en av kvinnorna. Enligt Elin Nelly vid Citypolisen i Stockholm blev kvinnorna inte trodda.

– Det är beklagligt att de upplevt att de inte blivit trodda, men det kan också varit dåligt bevisläge. Men visst finns det anledning till självkritik, säger Ingolfsdottir.

Hon säger att många av kvinnorna har varit i väldigt dåligt psykiskt skick.

Hur mår tjejerna i dag?

– Många går hos psykologer, terapeuter och får stöd av sina målsägarbiträden, säger hon.

Rättegången börjar 15 oktober.

Använde 50 olika alias

  • Den 49-årige mannen från Stockholm åtalas för grovt koppleri, koppleri och sex våldtäkter, varav en grov. Brotten har begåtts sedan 2002, och fram till i dag.
  • Mannen har organiserat hela kedjan kring sexköpen, enligt misstankarna. Han har kontaktat kvinnorna på sajter, skapat mejlkonton, bestämt priserna, lagt ut annonser och förmedlat kontakt med sexköpare.
  • Han hade tio mobiltelefoner på sig när han greps, och använde 50 olika alias.
  • Bland annat utgav han sig för att vara kvinnor som arbetat för honom. Dessa påhittade alias har fungerat som ”referenspersoner”, för att locka in fler.
  • Källa: Polis och åklagare (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Låtsades vara modefotograf – våldtog flera kvinnor

Mer i ämnet