Foto: TT

Rånarna jagas genom Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Två banker och ett växlingskontor utsattes för bombhot och rån under förmiddagen. De maskerade rånarna ska ha flytt på en vit moped – och är fortfarande på fri fot.

10.34 kom det första larmet. Handelsbanken på Östermalmstorg i Stockholm hade utsatts för ett bombhot och ett föremål hade lämnats kvar. Inom tjugo minuter kom ytterligare två larm, ett bombhot mot Nordea vid Norrmalmstorg och ett rån mot ett växlingskontor på Holländargatan. Växlingskontoret utsattes för ett fullbordat väpnat rån.

Polisen inledde en jakt på rånarna med bil, motorcykel och helikopter. Polisen säger till SVT att det ”väl är sannolikt” att rånet och bombhoten är relaterade till varandra.

Rån och bombhot i Stockholm

Vid 18 avslutade polisen ett ledningsmöte och konstaterade att allt arbete ute på stan är avslutat och att de nu fortsätter med inre spaning och kontroll av adresser som tillhör personer som kan vara av intresse för utredningen. Men ännu finns ingen gripen för trippelaktionen.

Karta: Här slog rånarna till

Flydde på en vit vespa

SVT:s team på plats på Norrmalmstorg uppger att det har skett en jakt på rånarna genom Stockholms gator. De maskerade männen ska ha flytt på en vit vespa som sedan övergivits. Rånarna ska fortfarande vara på fri fot och jakten fortsätter.

– Vi har hittat en moped vid Observatorielunden som vi tror har med rånet att göra. På samma plats hittade vi ett vapen. Där är det avspärrat nu och vi utreder de spåren, säger Kjell Lindgren på Stockholmspolisen till SVT Nyheter.

Om det upphittade vapnet är skarpt eller en attrapp har Lindgren inget svar på än.

Jakten på rånarna fortsätter nu ”med oförmildrad styrka”, och polisen utgår från brottsplatserna och Observatorielunden.

– Jakten fortsätter, ingen gripen ännu, säger Kjell Lindgren.

Polisen vill inte kommentera uppgiften om att vapnet som hittats är en kalasjnikov och att den hittades vid en förskola, men avspärrningsplatsen är Obsans parklek. Lindgren vill heller inte säga om vapnet är skarpt eller en attrapp.

Svår jakt – polisen ligger efter

Polisen fortsätter att kontrollera personer och fordon och förhör vittnen som kan ha uppgifter om rånet. Dessutom samlar man in övervakningsfilmer i hopp om att rånarna fångats på film.

– Jag pratade precis med en polis på motorcykel som är en av dem som jagar rånarna. Han säger att jakten är svår och polisen ligger efter. Som det är just nu säger polisen att de söker lite planlöst efter rånarna, säger SVT:s reporter Katia Elliot som är på plats på Holländargatan.

Polisen använder helikopter i jakten, och har upprättat en sambandscentral på Östermalms IP.

– Vi kommenterar inte i vilket område vi söker efter gärningsmännen, vi söker utifrån den information vi har. Helikoptrar ingår nästan alltid i dessa operationer, så det är inget konstigt, säger Kjell Lindgren vid Stockholmspolisen.

Släpper ogärna riktiga vapen

Bland rånarna finns två kategorier. Den farligaste har skarpa vapen och tvekar inte att avlossa skott. Den andra har förmodligen vapenattrapper.

Behöver man vara rädd för sin egen säkerhet?

– Har rånare skarpa vapen och begår rån i centrala delar där det är mycket folk så kan det innebära risker för utomstående men framförallt för personalen, säger Björn Ek.

Rånare som har tillgång till riktiga vapen släpper ogärna ifrån sig dem under flykten.

– Ett vapen kostar så pass mycket. Det vill man inte bara kasta ifrån sig om man inte verkligen måste. Men ibland släpper man ifrån sig en attrapp. Gör man det och dessutom inte har avlossat några skott så rubriceras brottet som rån av normalgraden och man får ett lägre straff om man åker fast.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rån och bombhot i Stockholm

Mer i ämnet