Risken för hot och våld på boenden felbedöms

Uppdaterad
Publicerad

Risken för hot och våld på boenden för personer med psykiska funktionshinder görs oftast av verksamhetschefen. Felbedömningar är inte ovanliga, ibland med allvarliga konsekvenser.

Varje år inträffar hundratals arbetsplatsolyckor på boenden för personer med psykiska funktionshinder. Personal som utsätts för hot eller våld.

Alla olyckor ska inrapporteras till Arbetsmiljöverket som följer upp verksamheten med inspektioner. Pia Schyberg är handläggare och sakkunning. Enligt henne är reglerna tydliga och ansvaret alltid arbetsgivarens.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Arbetsgivaren anvarig

– Riskbedömningarna ska göras regelbundet av en kunnig och engagerad arbetsgivare som tar hjälp av personal och huvudskyddsombud, förklarar Pia Schyberg på Arbetsmiljöverket.

Och om det ändå sker olyckor, var brister det då?

– Ja, generellt brister det då i bedömningen, åtgärder och uppföljning, säger Pia Schyberg.

Personalen varnade

För snart två veckor sen knivhögg en 21-årig man en vårdare på ett serviceboende i Tullinge så illa att han avled. Vårdaren arbetade ensam och utan larm trots att personalen varnat för att det fanns en ny risksituation.

Enligt fackförbundet Kommunal hade personalen slagit larm men arbetsgivaren Botkyrka kommun hade inte tagit varniingen på allvar och agerat tillräckligt snabbt.

– Personalen upplevde att de fanns en hotbild som normalt inte finns på den här typen av serviceboenden och är frustrerade över att arbetsgivaren inte tog varningarna på allvar, berättade Ann Wiktorsson, Kommunal i Botkyrka.

Förra året anmäldes 267 st arbetsplatsolyckor på boenden för personer med utvecklingsstörning eller psykiska funktionshinder. Omkring var femte anmäldes i Stockholms län och var tionde i Uppsala län.

Värmdö utreds för brott

Just nu pågår en förundersökning mot Värmdö kommun efter att Mats Lindh blev överfallen av en boende på sin arbetsplats våren 2013.

– Jag tror inte kompetensen finns hos den som gör säkerhetsbedömningen. Var finns psykiatrikompetensen? Det handlar inte bara om personalen utan också om säkerheten för brukaren och tredje man, säger vårdaren Mats Lindh.

Känner du att man undanhåller information om de boende för er som arbetar?

– Ja, jag är övertygad om det, säger Mats Lindh.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vårdare knivmördad i Tullinge

Mer i ämnet