Fartyg lämnade hamn under strejken

Uppdaterad
Publicerad

Polisen kallades till Nybroviken under måndagkvällen efter att ett av Strömma Kanals fartyg lämnat kajen. Fackförbundet Seko beskriver turen som strejkbryteri.

Det var vid halv sju på måndagkvällen som en grupp från Seko sjöfolk var samlad vid en av Strömmas båtar vid Nybroviken. Kort därefter tog sig flera ur gruppen in i båten för att hindra den att lämna hamnen. Fackförbundet Seko:s strejkvakter lyckades inte hindra båten som skulle lämna Nybroviken klockan sju ikväll, den valde att sticka en halvtimme tidigare.

– Det är lite frustrerande att ett av de större bolagen inom Almegagruppen agerar på det här sättet som strejkbryteri. Det är Almegarepresentanter ombord som passivt uppmanar rederiet Strömma att bedriva en sån när verksamhet, säger Chang Strömberg, ombudsman Seko sjöfolk.

Strejk i skärgårdstrafiken

Den beskrivningen håller inte Almega med om.

– De som är delägare i båten och den som äger restaurangen hade besätmt sig för att köra. Ingen av dem var medlem i Seko. De var oroliga att det skulle bli hotfullt, så de bad någon från Almega att komma ner och vara till stöd för personalen ombord. När vår medarbetare kom ner dit trängde sig en ombudsman plus fyra från Seko ombord. Då tillkallades polis, säger förbundsdirektör Stefan Koskinen på Almega tjänsteföretagen.

Det är konflikten kring skärgårdstrafiken som har gjort att Seko gått ut i strejk, och arbetsgivaren Almega svarat med blockad.

De fackanslutna erbjuds 6,8 procents löneökning på tre år, vilket de godtar, samtidigt vill arbetsgivaren luckra upp kollektivavtalet och det är det som har fått Seko att gå i taket. Enligt strejkvakterna vid Nybroviken fanns folk från Almega ombord för att bryta strejken.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Strejk i skärgårdstrafiken

Mer i ämnet