Foto: SVT

Helikoptrar blir kvar i Blekinge

Uppdaterad
Publicerad

Sjöfartsverkets räddningshelikoptrar kommer att vara kvar i Blekinge. Det står klart efter Ronneby kommuns möte med Sjöfartverket i dag.

Det var i mitten av juni som beskedet kom från Sjöfartverket om att räddningshelikoptrarna inte hamnar på F17 i Kallinge.

Anledningen var bland annat att man inte kunde dela den nya helikopterhangaren med Försvaret.

”Har avfärdat Kalmar”

Efter ett möte i dag, där bland andra Ronneby kommun och Sjöfartverket deltog, stod det dock klart att räddningshelikoptrarna i alla fall inte kommer att försvinna från Blekinge.

– De har avfärdat Kalmar och nu säger man att man vill vara kvar här. Huvudspåret är nu att de ska ha en fortsatt placering på F17. Då måste jag vara nöjd, säger kommunalrådet Roger Fredriksson (M).

Tittar på nya lösningar

Helikoptrarna kommer däremot inte att placeras i det nya hangarområdet, men man fortsätter alltså att titta på andra lösningar.

– Det har varit ett bra möte där det varit en öppen atmosfär. Nu ska vi konstruktivt gå vidare för att lösa detta tillsammans, säger Roger Fredriksson.

Slutgiligt beslut om var helikoptrarna placeras ska vara fattat innan september månads slut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.