414 gram amfetamin hittades i en plastkrokodil. Foto: Polisen

15-åring använd som knarkkurir

Uppdaterad
Publicerad

Knarkhärvan har förgreningar i både Blekinge, Småland och Skåne och de huvudmisstänkta är ett par i Tingsrydstrakten som tidvis tros ha använt sin 15-årige son som säljare av stora partier amfetamin.

Polisutredningen har pågått sedan i september och gäller handel med amfetamin. Härvan rullades upp förra sommaren när en drogpåverkad man i 50-årsåldern kolliderade med sin bil i trakterna runt Eringsboda.

– I bilen hittade vi en pennpistol och 50.000 kronor i kontanter. Vi visste desssutom att mannen tidigare dömts för narkotikabrott och att han inte hade någon större lagligt registrerad inkomst. Detta gjorde att vi satte spaning på mannens fastighet, säger åklagare Lena-Marie Bergström.

Knarkhärva i Syd

Och spaningsarbetet gav snabbt resultat.

Nio åtalas

I dag åtalades nio personer, skrivna i både Skåne och Småland, för omfattande handel med amfetamin. En teori är att personer med koppling till MC-organisationen Bandidos i Malmö fungerat som leverantörer av narkotikan.

Två säljare med Malmö som hemadress greps i Tingsrydstrakten när de, enligt åtalet, var på väg att leverera ett kilo amfetamin till det häktade paret, vars bostad tros ha använts som central för affärerna.

Värdet på det partiet uppgick till drygt 100.000 kronor.

– Vi vet att en av Malmökillarna är skriven på Bandidos klubblokal, säger Lena-Marie Bergström

Köpare i hela Sydsverige

Kartläggningen av parets narkotikaförsäljning ledde polisen till flera köpare i Småland, Blekinge och Skåne.

I vissa fall har partiet köpts in och sålts vidare till ett tredje led.

Under hösten avtjänade den huvudmisstänkte mannen ett kortare fängelsestraff.

Försäljningen ska då, i viss utsträckning, ha hanterats av hustruns 15-årige son och skett från hemmet.

Ytterligare ett barn ska under tiden ha bott tillsammans med paret.

Båda barnen är nu omhändertagna enligt LVU.

Som mest har fyra personer suttit häktade i ärendet men fler personer än så kommer att åtalas, bland annat för grovt narkotikabrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkhärva i Syd

Mer i ämnet