Enligt vad SVT erfar misstänks hoten ha koppling till kommunens hantering av Yarafallet. Foto: TT

Personal ska lära sig identifiera IS-symboler

Uppdaterad
Publicerad

En handlingsplan mot extremism i Karlskrona kommun ska nu tas fram av en arbetsgrupp. Tanken är att alla som arbetar med barn och unga i kommunen ska lära sig att identifiera terrorsymboler.

Det var från början Sverigedemokraterna som genom en motion föreslog att en handlingsplan mot våldsbejakande extremism införs i Karlskrona kommun. Sedan dess har socialförvaltningen utrett frågan och kommit fram till att en handlingsplan ska införas.

Säkerhetschefen kopplades in

Men vid kommunstyrelsens sammanträde den första september återremitterades ärendet och man beslutade att låta kommunens säkerhetschef, Anders Danielsson, kopplas in.

Han har nu bildat en arbetsgrupp som ska ta fram en handlingsplan som går ut på att alla som jobbar med barn och ungdomar i kommunen ska lära sig att tolka och känna igen symboler, attribut och klotter som kan kopplas till IS, nazism eller kriminella mc-gäng till exempel.

Nolltolerans mot IS-symboler

Personal ska också få kunskap om hur man slår larm och vad som behöver göras om unga håller på med extremism. Det skriver Blekinge läns tidning.

Moderaterna vill inte bara införa en handlingsplan mot extremism utan också införa nolltolerans mot IS-symboler på alla skolor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.