Skolchef frias från misstankar

Uppdaterad
Publicerad

Före detta skolchefen i Karlskrona, Maria Persson, är inte längre misstänkt för tjänstefel i efterdyningarna till Yara-fallet. Åklagaren har lagt ner förundersökningen.

Vice chefsåklagare Ulrika Grenerfors fattade sitt beslut i förra veckan.

– Ett beslut om avstängning faller inte under myndighetsutövning och då är det inte ett tjänstefel, säger Ulrika Grenerfors till SVT Blekingenytt.

Fallet Yara

Någon granskning av själva beslutet har inte gjorts sedan förundersökningen inleddes i december förra året.

– Jag har inte tittat på om det gjorts på ett korrekt eller felaktigt sätt eftersom det inte är relevant. Att anställa någon är myndighetsutövning, men inte att stänga av någon, säger hon.

”Många aspekter att utreda”

Maria Persson delgavs misstanke om brott efter att Tullskolans rektor Johan Johansson på en presskonferens pekats ut som syndabock. Johansson stängdes av med omedelbar verkan och skadade en tid senare sig själv svårt i en självförvållad bilolycka.

– Det känns bra att åklagaren nu beslutat att lägga ner förundersökningen. Vi håller också på med en extern utredning som görs av en advokatbyrå som ska utreda hur kommunen agerade under och efter den här tragiska händelser. Den ska presenteras i början av mars, säger kommunstyrelsens ordförande Patrik Hansson till SVT Blekingenytt.

– Det är väldigt många som har berörts av den här tragiska händelsen. Det finns många aspekter att utreda och många olika åsikter, säger Hansson.

Persson vill inte kommentera

SVT Blekingenytt har sökt Maria Persson för en kommentar men utan att lyckas.

Den avstängde resktorns hustru Karin Johansson fick under måndagen besked om att förundersökningen lagts ner.

– Jag kan inte påverka åklagaren beslut utan måste förhålla mig till det. Jag litar fullt ut på att det gjorts en korrekt bedömning, säger hon.

Karin Johansson inväntar nu i stället beslut från arbetsmiljöåklagare Lotten Loberg som – efter en polisanmälan som Lärarförbundet bistått med – utreder misstankar om bland annat förtal och arbetsmiljöbrott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fallet Yara

Mer i ämnet