Facit för SVT Dalarnas nyhetsquiz

Uppdaterad
Publicerad

Är du helt säker på dina tipsrad? Rätt svar hittar du här:

X, X, 1, 2, X, 1, 1, X, 1, 2, X, 2

1. Det var den 28 januari som filmen Trevligt Folk hade stor premiär i Borlänge. Filmen skildrar hur Borlänges Patrik Anderssons gör verklighet av sin idé att sätta ihop ett somaliskt bandylag i Borlänge och sedan satsa mot VM i Sibirien. VM spelades i staden Irkutsk. Rätt svar ett X.

2. Mellan den 18 februari och 1 mars var det stor skidfest i Falun. Och det blev också en medaljfest för de svenska åkarna. Totalt nio VM-medaljer varav två guldmedaljer. Charlotte Kalla var den som bärgade det första guldet. Rätt svar är alltså X.

3. Det var den 24 mars som den unika flottbron i Gagnef gav vika för en 60 ton tung lastbil. Bron klarade endast 4 ton. Flottbron lagades under sommaren och i augusti återinvigdes flottbron som är den enda kvarvarande flottbron i Sverige. Rätt svar var 1.

4. Den 18 april var glädjen total bland KAIS Moras spelare i globen. Matchen var jämn mellan finalisterna men Rönnby fick se sig slagna med 5-3. Rätt svar är alltså en 2.

5. Över 5.500 svenskar, 2.300 i Dalarna, lyssnade på SVT:s uppmaning och gjorde SVT:s bredbandstest under maj. Bland annat kunde vi konstatera att 23 procent av de som svarat i Dalarna var missnöjda med sitt bredband.  Rätt svar ett X.

6. Landstinget Dalarna fick ett tufft 2015 där två tuffa sparpaket klubbades. I mitten på juni gällde det bl a nedläggning av vårdcentralfilialer. Totalt handlade det då om besparingar på 350 miljoner kronor. Rätt svar 1.

7. I juli badas det för fullt vid Prästabadet i Smedjebacken. Äntligen är varmbadet klart med spillvärme från fabriken Ovako. Rätt svar 1.

8. Den unika verksamheten vid Karl-Tövåsens Fäbod utanför Rättvik är hotad. Orsaken är att Skatteverket kräver att fäbodkullan Tin Gumuns ska ha en kassaapparat trots avsaknad av el och mobiltäckning. Rätt svar X.

9. I september vigdes en ny biskop i Västerås stift efter avgående biskop Tomas Söderberg från Falun. Hans efterträdare heter Mikael Mogren och kommer från Västerås. Rätt svar 1. 

10. Prins Carl Philip och prinsessan Sofia besökte Dalarna i oktober. Flera kommuner får fint besök av prinsparet, däribland Borlänge, Säter, Falun och Älvdalen. Avesta får inte kungligt besök denna gång. Rätt svar är 2.

11. I omkring 20 år har en berguvar häckat vid Falu gruva, men sedan i höstas är de försvunna. En del tror att uvarna skrämdes iväg av en berguvsstaty som sattes upp våren 2014. Rätt svar är X.

12. Sveriges mest olycksdrabbade rondell finns i Borlänge, det visar statistik från ett försäkringsbolag som SVT Nyheter Dalarna tog del av i december. Det gäller Grådarondellen, som nu ska byggas om. Rätt svar 2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.