Jaktbrott prövas i Hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

Var det illegal vargjakt eller helt tillåten förberedelse för bäverjakt som fem män ägnade sig åt i nordöstra Dalarna för drygt tre år sedan? Den frågan ska Svea hovrätt nu reda ut och åklagaren har i sista stund kommit in med nya bevis mot männen.

Fem män från Härjedalen greps i maj 2012 misstänkta för försök till organiserad vargjakt i Tandsjöreviret mellan Dalarna och Härjedalen.

Åklagaren menar att männen var ute och spårade och förföljde varg i syfte att döda. Bland bevismaterialet finns bland annat naturbevakares vittnesuppgifter, gömd ammunition och sms-trafik. Men ingen död varg har hittats.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

De misstänkta männen menar i stället att de var ute och rekade inför bäverjakt.

– Att man är ute och rekar bäver med egna vapen på områden där man inte har jakträtt, det är ju en mycket märklig omständighet, säger Åse Schultz, kammaråklagare på riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål.

– Om det här skulle vara frågan om otillåten jakt så skulle en jägare inte kunna röra sig i skogen alls med vapen av risk att trampa på eller följa efter ett spår som man kanske intresserar sig för av andra skäl, säger Hans Östberg, en av advokaterna som representerar de mistsänkta männen.

De fem männen åtalades vid Mora tingsrätt, som i november förra året friade dem.

Domen överklagades och i dag, måndag, tar Svea hovrätt upp fallet. Och i sista stund har åklagaren Åse Schultz kommit med nya bevis. Bland annat fler sms som de misstänkta ska ha skickat.

Om det räcker för en fällande dom ska Svea hovrätt nu ta ställning till.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänkt illegal vargjakt 2016

Mer i ämnet