Polis döms för misshandel

Uppdaterad
Publicerad

En polisman döms för misshandel efter att bland annat ha dunkat en omhändertagen persons huvud i marken.

En polis i Dalarna döms av Falu tingsrätt för misshandel.

Det var i november förra året som en man skulle omhändertas för fylleri. Polispatrullen som kom till platsen satte handfängsel och benlås på mannen, då han ska ha uppträtt stökigt. Men trots att mannen inte utgjort något hot ska den nu dömde polismannen ändå ha dunkat personens huvud i marken flera gånger, och också knäat honom mot huvudet.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

Falu tingsrätt dömer nu polismannen till villkorlig dom för misshandel. Rätten anser att polisen använt våld som inte var befogat i den situationen. Polisen ska också betala ett skadestånd till mannen som misshandlades på knappt 12.000 kronor.

Polismannen själv nekar till brott.

Omplacerad

I slutet av maj i år skrev polisens personalansvarsnämnd i ett yttrande till Falu tingsrätt att den åtalade polisen kommer att få lämna sin tjänst om han döms för misshandel som inte är ringa.

Polisens kommunikationschef Stefan Dangardt berättar på måndagen att polisen idag inte är avstängd från sitt arbete, men att han blivit omplacerad.

Domen överklagas

På måndagseftermiddagen uppger polismannens advokat också att domen kommer att överklagas.

– Domen är hårt skriven och har inte tagit upp att två av polisvittnena ändrat sig efter vad de först sa. Jag tycker att domen är mycket märklig och jag och min klient har bestämt oss för att överklaga, säger advokaten Catharina Wikner till SVT Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

Mer i ämnet