Foto: SVT Design

Så är det att köra elbil i Dalarna

Uppdaterad
Publicerad

Just nu pågår den stora klimatkonferensen i Paris och ett sätt att minska utsläppen av växthusgasen koldioxid är att åka elbil.

Men hur lätt eller svårt är det att köra elbil i Dalarna? SVT Nyheter Dalarna har provat.

Missa inte fortsättningen – följ oss på Facebook

Eftersom att det inte går att hyra elbil i Dalarna fick vår reporter åka till Arlanda för att hyra en.

Elbilar i Dalarna

210 kilometer ska elbilen kunna gå på en laddning, men så är inte fallet visar det sig.

– Bara 80 kilometer står det på mätaren, trots att batteriet är fulladdat, säger vår reporter Anders Hansson, vilket kan förklaras med att batteriet har sämre kapacitet i kyla.

På väg mot Falun

På grund av den dåliga räckvidden tvingas vår reporter ta E4:an mot Gävle där elstolparna står lite tätare än längs riksväg 70 mot Dalarna.

Första etappen går till Uppsala där bilen får el och reportern får mat i magen. Färden går vidare via Tierp, Älvkarleby, Gävle och Hofors och trots både långsamma laddningsstolpar och ett besök på bilverkstaden så når vi till slut Falun.

Över ett dygn

28 timmar tog det att köra från Arlanda till Falun. Det krävde också en oplanerad övernattning på vägen. Men med elbilen på plats i Dalarna kommer vi nu kunna fortsätta reportageserien och berätta hur det går att köra och ladda en elbil i Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Elbilar i Dalarna

Mer i ämnet