Foto: TT/montage

Domaren: ”Polisvittne inte trovärdigt”

Uppdaterad
Publicerad

De två poliser som vittnade till fördel för den misshandelsdömda polismannen talade inte helt sanning enligt tingsrätten. ”Uppenbart att personen inte ville komma ihåg vad som inträffade” skriver domaren om en av polisernas beskrivning om händelsen.

I slutet av november förra året misshandlade den dömde polismannen en person som låg ner på marken med handfängsel.

Nu döms polisen för misshandel. Enligt domen som kom under måndagen ska polisen ha dunkat personens huvud i marken när han låg ner på mage, och sedan knäat honom i ryggen.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

Totalt har sex poliser vittnat om vad som hände vid gripandet. Ett av vittnena beskriver händelsen som ”orimlig” och ”snarare en misshandel än ett gripande”. Två andra poliser berättar om hur polisen dunkat mannens huvud och knäat honom ”utan anledning”.

Domaren beskriver en polisstudent som bevittnade händelsen som ”opåverkad av den kåranda som allmänt veterligt finns inom poliskåren.”

Tingsrätten tror inte på två av polisvittnena

Av de sex vittnena vittnade två poliser till den åtalades fördel. Deras berättelser går isär från de andra på platsen. Enligt tingsrätten är deras versioner inte sanningsenliga. Bland annat står det om den enes vittnesmål att ”X har haft vaga minnesbilder av händelsen och uppenbarligen inte ´velat´komma ihåg vad som inträffade”. Om det andra vittnets berättelse anser tingsrätten att ”huvuddelen av de lämnade uppgifterna, som varit extremt detaljerade, tillrättalagda och därmed inte trovärdiga, har ingen som helst betydelse för bedömningen av gärningen”.

Domen kommer att överklagas enligt den dömde polismannens advokat. Om domen står fast i Svea Hovrätt förlorar polisen sin tjänst. Till dess är polisen omplacerad, men sjukskriven efter att anmälan om misshandel skrevs.

”Det är en svår situation”

Tingsrätten anser att två av polisvittnena som vittnade till den dömdes fördel inte är tillförlitliga. Kan ni lita på dem som poliser efter det?

– Det är en svår situation när något sånt här händer. Det är ju poliser på båda sidor i tingsrätten. Det låter inte bra och det är något som vi får hantera. Om de har ljugit inför rätten så får ju det hanteras separat eftersom det är menedsbrott, säger Dalarnas polischef Lars Lindahl.

Polisen i Borlänge har tidigare i år fått in en anmälan om dålig arbetsmiljö från en anställd polis.

– Arbetssituationen är tuff i Borlänge. Vi behöver titta på arbetsmiljön, särskilt efter det som inträffat nu. Jag har gett den lokala polisområdeschefen i uppdrag att se över ett antal områden, men det vill jag inte gå in i detalj på. Men det här måste vi jobba med och förbättra, säger Lars Lindahl.

Enligt polisens kommunikationschef Stefan Dangardt kommer även företagshälsovården att genomföra en enkät för att avgöra vad som behöver göras åt arbetssituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – Polis dömd för misshandel

Mer i ämnet