Foto: Anders Wiklund/TT

Vargjakten börjar på lördag

Uppdaterad
Publicerad

Den planerade licensjakten på varg i Dalarnas län påbörjas den 2 januari.

I Dalarna är det i Lövsjöreviret som vargjakten kommer att ske, där får åtta vargar skjutas.

Det har varit många turer kring årets vargjakt och den är stoppad i flera län.

Så här skriver Naturvårdsverket:

Det är länsstyrelserna i de fem länen som fattat beslut om den licensjakt på varg som ska påbörjas den 2 januari. Länsstyrelsernas beslut har överklagats till Naturvårdsverket som den 18 december gav klartecken till jakten.

Naturvårdsverkets beslut har överklagats till förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala som 28 och 29 december beslutade om inhibition, det vill säga att jakten ska stoppas tills domstolarna prövar överklagandena i sak. Förvaltningsrätternas beslut har överklagats till kammarrätterna i Sundsvall, Göteborg och Stockholm.

Kammarrätten i Sundsvall prövade 29 december beslutet som gäller Dalarnas och Gävleborgs län. Innebörden av det beslutet är att licensjakten på varg som läget ser ut nu kan påbörjas den 2 januari i de länen, såvida inte Högsta förvaltningsdomstolen beslutar annat.

Kammarrätten i Göteborg har 30 december beslutat att inte ge prövningstillstånd utan förvaltningsrätten i Karlstads avgörande står fast. Det innebär att den planerade licensjakten på varg i Värmlands och Örebro län inte kan påbörjas.

Kammarrätten i Stockholm har den 30 december beslutat att ge prövningstillstånd och instämmer i förvaltningsrätten i Uppsalas beslut om inhibition. Det innebär att licensjakten på varg i Västmanlands län inte kan påbörjas.

Länsstyrelsen Dalarnas hemsida kan du också läsa mer om vargjakten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.