Volontären Elin Evert berättar att många fler än tidigare lämnar kläder till Röda korset. Foto: SVT

Behöver hjälp att ta hand om skänkta kläder

Uppdaterad
Publicerad

Många vill på något sätt hjälpa till när den stora flyktingströmmen nått länet. På Röda Korset i Hudiksvall har man fått in så mycket kläder att man inte hinner med allt. Nu vädjar de om hjälp för att ta hand om allt.

– Vi får in rejält mycket med kläder. Ibland får vi in lika mycket som vi tidigare fick under en vecka, säger Kent Jonelind, ordförande i Röda Korsets Hudiksvallskrets.

– Man märker att folk uppmärksammat att det finns de som behöver det vi har hemma i garderoberna, säger volontärarbetaren Elin Evert.

#flykt

Sortering tar tid

Allt som lämnas in måste packas upp, sorteras i storlekar, till vilket kön och om det är sommar eller vinterkläder. Det ska också kontrolleras att allt är rent, helt och fräscht.

– Vi behöver fler händer och fler frivilliga. Nu är det oerhört viktigt att vi får fler som kan komma hit och ta ett visst engagemang med regelbundenhet. Det räcker inte att komma in en timme eller två, man behöver vara med en eller ett par gånger i veckan och ha ett pass på tre eller fyra timmar.

Till akutboendena

Det har körts mängder med kläder och leksaker till de nyöppnade akutboendena i kommunen. Men, det mesta av kläderna och allt annat som lämnas in till Röda Korset säljs i butiken. Pengarna används där nöden är som störst. Men många av de som skänker kläder vill att de ska gå till ett specifikt ställe, berättar Kent Jonelind.

– Ibland säger de att det här ska till Idenor. De som lämnar in vet ju inte vilka som finns i Idenor och vilka behov de har. Vi har utvecklat ett system för de tidigare förläggningarna. De har möjlighet att välja och se vad de behöver. Som givare kan man inte bestämma vart sakerna ska gå. Det är frivilligt att ge, men det är frivilligt att ta emot också.

– Har ni plats att ta emot mer?

– Ja, vi tar emot allt som kommer in, de gör vi, säger Elin Evert.                                                                                                                    

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet