Foto: TT

Brynäs samlar till flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Bilden på den döde treåringen som spolats upp på stranden i närheten av en turkisk semesterort fick hockeylaget Brynäs att ta initativ till en egen insamling till förmån för medelhavsflyktingar. Och pengarna rullar in.

Det var under fredagskvällen som hockeylaget beslutade att dra igång insamlingen ”Det här handlar inte om hockey” till förmån för medelhavsflyktingar i samarbete med UNICEF.

”Berättelsen om Aylan, 3 år, berörde oss hårt. Det finns idag 30 miljoner barn som befinner sig på flykt i Europa och världen. Barn som vi kan hjälpa. Därför startar vi nu denna insamling!” – skriver laget på insamlingssidan.

#flykt

Och det ser ut som att många vill vara med och hjälpa. Det rullar inte bara in bidrag, utan många supportrar skriver också uppmuntrande hälsningar till laget. En givare skriver:

– Fantastiskt bra initiativ av Brynäs som utan reklam på sina tröjor säger ja till mänskliga rättigheter och stödjer UNICEFs arbete. Idrott när den är som bäst.

I skrivande stund har initiativet samlat in nästan 38.000 kronor.

Fler hjälper

Det är inte bara Brynäs som samlar in pengar. Bland andra har också supporterklubben Edsbyn red farmers startat en insamling till Rädda barnen. De skänker 3 kronor per medlem och 100 kronor per styrelsemedlem till flyktingar. Under lördagskvällen ska man ha samlat in 5200 kronor.

Konkurrens

Även konkurrenterna Sirius supporterklubb Västra sidan kommer att samla pengar. På twitter skriver de att de tar rygg på Edsbyn och kommer att skänka 5 kronor per medlem och 100 kronor per styrelsemedlem.

Så här kan du hjälpa

– Swisha valfritt belopp till 9 019 506, skriv FLYKT som meddelande (hela beloppet går till Radiohjälpen)

– SMS:a FLYKT till 72 999 för att ge 100 kr (93 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)

– Ring 0900-25 100 för att ge 100 kr (91 kr går till Radiohjälpen, ev trafikavg. kan tillkomma)

– Radiohjälpens pg 90 1950-6 och bg 901-9506, märk inbetalningen FLYKT

SVT och Radiohjälpen kraftsamlar under veckan (vecka 36) och fokuserar främst på det internationella läget men även på vad som sker i Sverige. #flykt. Även Rapport, Aktuellt, Lilla Aktuellt, Gomorron Sverige och Go’kväll har under veckan extra fokus på flyktingsituationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet