Färre turistade i Gävleborg i fjol

Uppdaterad
Publicerad

Sverige som turistland blir allt viktigare och i hela landet ökade gästnätter förra året, enligt en mätning som Tillväxtverket låtit göra. Ett enda län går mot strömmen – i Gävleborg blev antalet gästnätter färre.

Gävlebocken är känd – men hur många åker egentligen till Gävle för att se den brinna?

I Sverige skedde det 60 miljoner övernattningar förra året på dom hotell, campingplatser å stugbyar som tillväxtverket räknat – i hela landet har antalet turistövernattningar ökat – utom i Gävleborg.

Minskningen är visserligen liten – men den finns där och är dessutom från en låg nivå – bara Västmanland och Kronoberg har färre gäster som sover över.

I Gävle ligger turistbyrån anmärkningsvärt öde – men en gästbok finns det.

Antalet utländska övernattningar i ökade faktiskt i Gävleborg med nästan sju procent förra året, men länet hade ändå näst minst antal utländska övernattningar i landet.

Men turismforskaren Maria Lexhagen menar att mätmetoden med övernattningar inte är helt tillförlitlig för att mäta turism – till exempel räknas inte privata sommarstugor in.

Och att det för ett län som Gävleborg kan det vara något helt annat som länet borde satsa på.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.