Edeforsens kraftverk i Ljusnan. Foto: SVT

Fortum förlorade Edeforsen-överklagan

Uppdaterad
Publicerad

Fortums ansökan om att få bygga ut Edeforsens kraftverk i Ljusnan får avslag även i Mark- och miljööverdomstolen.

På fredagen kom avgörandet i domstolen som ligger under Svea hovrätt, och som prövat en överklagan av domen från Mark- och miljödomstolen.

Energibolaget Fortum har fått avslag i tidigare instanser på sin ansökan om att få bygga ut Edeforsens kraftverk i samband med att det renoveras. Ett flertal moståndare till planerna ville tvärtom att den gamla kraftstationen ska rivas bort helt.

Edeforsens kraftverk

Nu går Mark- och miljööverdomstolen på samma linje som tidigare instans.

”Sammanfattningsvis gör således Mark- och miljööverdomstolen den bedömningen att de åtgärder som bolaget ansökt om att få utföra inte kan anses förorsaka endast obetydlig miljöpåverkan. Mark- och miljödomstolens dom ska därför stå fast” skriver domstolen i sitt avgörande.

Fortum ska nu ersätta motparterna i målet enligt följande, för rättegångskostnaderna: Havs- och vattenmyndigheten 64 400 kronor, Kammarkollegiet 96 798 kronor, Länsstyrelsen i Gävleborgs län 20 800 kronor. Länsstyrelsen i Västernorrlands län beviljas ersättning också av allmänna medel med 13 000 kronor, en summa som Fortum i sin tur ska ersätta staten för.

Domen går att överklaga till Högsta domstolen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Edeforsens kraftverk

Mer i ämnet