Fotboll en väg in i samhället

Uppdaterad
Publicerad

Kan fotboll vara ett verktyg för att integrera nyanlända? Det hoppas SISU idrottsutbildarna Hälsingland som skolat 7 nyanlända män till fotbollsledare.

Ett par kvällar i veckan är det ”drive in-fotboll” på Strandvallen i Söderhamn, dvs fotboll för vem som helst som vill delta. Arrangörer är några nyanlända män som fått chansen att lära till fotbollsledare i SISU idrottsutbildarna Hälsinglands regi. När de inte ägnar sig åt drive in-fotboll är de hjälptränare i olika Söderhamnsklubbar.

– Så att de ska få en chans att komma in i föreningar och i samhället, och för att föreningarna behöver ledare. Det blir en vinn-vinnsituation, säger Lars Nordh som är projektledare SISU:s integrationsarbete.

– Jag och min kompis hjälper till Norrala och jobbar med barn. Det är jätteroligt, säger Ibraima Camara som kom till Sverige från Guinea-Bissau för några år sedan.

Öppet för alla

När SVT Gävleborg besöker fotbollen deltar bara nyanlända och svenskar lyser med sin frånvaro.

– Det har varit lite blandat. Vi vill absolut att svenskar ska delta, det är öppet för alla. Förra veckan hade vi ett lag med nyanlända och ett lag med svenskar. Vi spelade fyra matcher i olika konstellationer och hoppas att det kan innebära lite mer kamratskap och hjälp in i samhället för de nyanlända, säger Lars Nordh.

Förutom drive in-fotbollen och föreningsarbetet har de nyutbildade ledarna fått leda fotbollsfritids i samarbete med några förskolor.

– De lär sig nya ord med hjälp av barnen och vågar prata mer svenska och prova sig fram på ett sätt som de kanske inte gör när det bara är vuxna omkring dem, säger Lars Nordh.

– Det blir bättre dag för dag när man träffar andra människor. Barnen är till stor hjälp för att integrera, säger Ibraima Camara.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.