Gävles stadsfestmat kollas

Uppdaterad
Publicerad

SVT Nyheter Gävleborg var med när kommunens miljöinspektörer kontrollerade matstånd under festens första dag.

25 matstånd

Festivalmaten är en stor del av ett arrangemang som stadsfesten. Och i Gävle kommer omkring 25 matstånd leverera langos, wok, och annat matnyttigt till festdeltagarna. Men förutom alla matsugna kunder kan stånden också räkna med besök av Patrik Gustavsson som är en av kommunens miljöinspektörer:

– Vi gör oanmälda kontroller och går in i verksamheten, in i vagnen och kollar och ser hur det ser ut. Mäter temperaturer och frågar om vilka rutiner de har, framför allt för att folk inte ska bli sjuka eller att de ska köpa något och så är det inte vad de tror.

”Jättebra att de kontrollerar”

Kontroller kommer att ske varje dag under festdagarna och målet är att alla matstånd ska få besök. En av matförsäljarna är Janne Björk som inte har något emot besöket från miljöinspektörerna:

– Om det inte finns någon kontroll så kan det bli hur som helst med maten. Att man inte slänger grejer och att varmhållningen blir fel så jag tycker det är jättebra att de kontrollerar.

Framkommer något att anmärka på kommer inspektörerna tillbaka och OM de hittar allvarliga fel så förbjuder inspektörerna försäljarna att sälja tills felen är åtgärdade.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.