Nu fastställs domen mot Martin Saxlind efter de våldsamma upploppen i Kärrtorp 2013. Foto: TT/TT

HD fastställer Saxlinds dom

Publicerad

Nu fastställs domen mot Martin Saxlind efter de våldsamma upploppen i Kärrtorp 2013.

Söderhamnaren Martin Saxlind har fått en fängelsedom på 6 månader fastställd av Svea Hovrätt.

Han döms för att ha deltagit i de våldsamma upp loppen i Kärrtorp 2013. Det skriver Hovrätten i ett pressmeddelande.

De skriver i pressmeddelandet:

”Det var den 15 december 2013 som ett trettiotal maskerade personer gick till angrepp mot en antirasistisk demonstration på torget i Kärrtorp.

Ett antal poliser fanns också på plats för att upprätthålla ordningen i samband med den lagliga demonstrationen.

De maskerade personerna tände bengaler, lät ett flyglarm ljuda och kastade bland annat flaskor mot de människor som fanns samlade på torget.

Följda av polis och demonstranter kom angriparna sedan att flytta sig genom ett bostadsområde och bort till idrottsplatsen, där gruppen upplöstes. Under hela förflyttningen fortsatte det våldsamma upploppet.”

Saxlind som har en framträdande roll inom den svenska nynazismen och har varit ansvarig utgivare för sajten Nordfront har hela tiden nekat till anklagelserna. Flera andra tidigare dömda efter upploppen har även de fått sina straff fastställda.

Genom filmmaterialet har hovrätten också styrkt att ett par av männen vid samma tillfälle gjort sig skyldiga till hets mot folkgrupp genom att göra så kallade Hitlerhälsningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.