Joe Hill avrättades efter att han dömts för mord. På söndag tas fallet upp på nytt. Foto: SVT/Länsmuseet, Fotograf okänd

Joe Hill får ny ”rättegång”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetarsångaren Joe Hill dömdes för mordet på en butiksägare i Salt Lake City 1914. Själv ansåg fackföreningsaktivisten att prövningen var orättvis och uppgjord på förhand. Han ville därför få en ny rättegång. Efter 100 år konfronteras mordgåtan på nytt.

Söndagen den 10 maj ska Joe Hill få en ny ”prövning” på Länsmuseet Gävleborg. Då tar Anders Wesslén upp den gamla mordgåtan. Till sin hjälp har han rättslig expertis i form av före detta chefen för Gävle tingsrätt och domaren Karl-Axel Bladh.

– Vi ska försöka ge honom den nya rättegång han ville ha, säger Anders Wesslén på länsmuseet.

På en minnessten ett stenkast från muséet kan man läsa att Joe Hill var oskyldig. Men forskare i Utah har den senaste tiden kommit med nya bevis i ärendet. Möjligen kan dessa kasta nytt ljus över Joe Hills skuld eller oskuld. På söndag klockan 14 utmanas de gamla sanningarna med den nya bevisningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.