Stor renovering görs på länsmuseet hela nästa år. Foto: SVT

Länsmuseet i Gävle stängs under hela 2016

Uppdaterad
Publicerad

Länsmuseet i Gävle håller på att packas ner för att hålla stängt under hela 2016 när huset ska renoveras invändigt. Samtidigt passar man på att låna ut delar av sin konst till konsthallen i Bollnäs.

Det är ett rejält stökande och bökande här inne på Länsmuseet i Gävle just nu. En stor ombyggnation har pågått en längre tid och vid årsskiftet stänger man ner helt.

– Det som måste göras är tekniska installationer, säger Ingela Broström, avdelningschef på den publika avdelningen på Länsmuseet i Gävle. Vårt ventilationssystem är från 1973 och det är ju ett mirakel att vi fortfarande kan vara här. Men nu ska det bytas.

Så all konst och andra utställlningsföremål kommer att packas ner. Men allt kommer inte att magsineras här i Gävle.

– Vi kommer istället att satsa lite mer resurser på att synas i resten av länet, säger Ingela Broström. För det är något som vi som länsmuseum jobbat med i många år: Hur kan vi synas mer i hela länet och visa oss för alla gävleborgare, nu får vi en chans.

Och en som har tagit chansen är Johan Kock på Bollnäs konsthall som kommer att låna 23 verk av de finaste Länsmuseet har. Och han har redan klart för sig var verken ska hänga.

– På den här väggen ska Marcus Larssons fantastiska ”Vildmarkslandskap” dominera, visar intendent Johan Kock entusiastisk när vi besöker konsthallen. Det här betyder att vi kan visa Länsmuseet konst som är väldigt speciell och extravagant. Den har inte visats här i Hälsingland någon gång tidigare.

Kommer den allt locka publik?

– Ja visst, framför allt skolor och ungdomar får nu chansen att se de här unika verken.

Vi lämnar Bollnäs och far tillbaka till Gävle igen för att ta reda på när Länsmuseet öppnar igen.

– Vi öppnar en del 2017 och fortsätter 2018 och kanske enda in på 2019, säger Ingela Broström. Men då ska vi ha ett helt våningsplan med ny kulturhistoria om länet. Som jag tror är lite mer politisk, med andra perspektiv och med helt nya röster.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.