Lantmäteriet slopar avgifterna

Uppdaterad
Publicerad

Kartor och geografisk information helt utan kostnad. Det vill Lantmäteriet erbjuda. Från och med den 1 juli finns delar av sortimentet fritt tilgängligt på myndighetens hemsida.

Det var i mars som Lantmäteriet beslutade att frisläppa sin geografiska information. Tidigare har avgifter tagits ut från den som vill använda materialet men nu ska det alltså bli kostnadsfritt.

Det hela kommer att ske i etapper och under onsdagen lades bland annat den så kallade Översiktskartan ut för fri användning. En detaljerad karta som till exempel kan användas vid utbyggnad av mobilnät eller vindkraftsparker. Enligt Lantmäteriets verksamhetsutvecklare Johanna Fröjdenlund finns fler användningsområden.

– Det som vi släpper nu i dag gör det tillgängligt för till exempel apputvecklare att använda våra data i sina applikationer, säger hon.

Hoppas på fler

Johanna Fröjdenlund hoppas nu också att fler kommer att ta del av myndighetens material.

– Vi ser många olika användare av vår information redan nu som det är. Men i och med att vi släpper den som öppen data så kommer det här att komma fler tillgodo. Vårt mål är att våra data ska komma till största möjliga nytta ute i samhället, säger hon.

Mer kommer att släppas

Vid årsskiftet kommer mer material att finnas tillgängligt utan kostnad då bland annat Vägkartan och Fjällkartan kommer att släppas.

För Lantmäteriet är ambitionen är att all kartinformation i framtiden ska vara avgiftsfri.

– Behovet av att använda tillförlitlig geografisk information är stort och i dag så tillämpar man många olika datakällor. I vissa fall så är de bra men i andra fall så skulle de kanske kunna bli mycket bättre om man använde våran kvalitetsäkrade information i större utsträckning, säger Johanna Fröjdenlund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.