Foto: SVT

Med traktor till Nordkap

Uppdaterad
Publicerad

Just nu reser tre tyskar i veterantraktorer genom landet. Med destination Nordkap tuffar de fram i cirka 20 kilometer i timmen.

Vi träffade dem när de passerade Hälsingland.

Efter att i årtionden ha undervisat många årskullar elever om norrsken, midnattssolen och polcirkeln så bestämde sig pensionerade geografiläraren Hubert Hufnagel från Elspe i Tyskland att det var dags att själv åka dit.

– Jag har undervisat många elevkullar om det men har aldrig själv sett det och det här är som en livsdröm för mig, säger Hubert Hufnagel.

Reser med vänner

Han fick med sig de två vännerna Helmut Daus och Stefan Kraus, som delar hans intresse för veterantraktorer och de bestämde sig att det var så de skulle göra resan.

Efter en del förberedelser, bland annat renovering av traktorerna så rullade de ut ur hemstaden Elspe den 14:e maj. Inom tre månader beräknar de ha kört 600 mil i sina traktorer. Upp till Nordkap där de hoppas att få köra upp.

– De som kommer i bil brukar få åka buss sista biten, men jag har hört att andra med traktor har fått köra själva, säger Hubert Hufnagel.

På hemvägen åker de efter norska kusten och igenom Danmark.  Hittills tycker de mycket om Sverige, sällskapet väcker en del uppmärksamhet på vägarna.

– Det är ett så vackert landskap och alla är så trevliga, De vinkar och tutar, de kommer ofta fram och pratar när vi stannar för att handla, säger han.

Trivs hos bönder

Över natten så bjuds de ofta in på bondgårdar där de kan ställa sitt ekipage över natten.

– Jag är själv en bondpojke och vet att bönder är bra människor, de har plats för våra stora ekipage och vi kan få låna el och fylla på vatten, säger han.

I hemstaden pågår också en insamling där ortsborna har lovat att skänka en viss summa pengar för varje mil de klarar av att köra. Pengarna ska gå till hjälpmedel för barn med inlärningssvårigheter i hemstaden. Han vet i nuläget inte hur mycket pengar som samlats in, men han tror att det kan bli en hel del om de slutför resan. Hittills har det inte varit några större problem.

– Några små tekniska bekymmer som knappt är värda att nämna, vi har med oss verktyg och reservdelar och om problemet blir för stort så har vi en försäkring som innebär att vi kan bli hemskjutsade på lastbil. Fast inte förrän vi nått Nordkap, säger han bestämt.

Cirka sjuttontusen kronor i bränslepengar och ett däckbyte beräknar de att klara sig med.

– Jag la på nya däck innan vi åkte, kanske klarar vi oss hela vägen, eventuellt måste vi byta en uppsättning, säger han.

Han har redan börjat på att fundera på nästa resa.

– Jag vill åka till Great Dorset Steam Fair i september i England, jag skulle vilja åka dit med min traktor som utställare, säger han och skrattar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.