Misstänks ha tänt på kommunhus och mack – åtalas

Uppdaterad
Publicerad

En man i 40-årsåldern misstänks för en rad brott och åtalas nu. Åklagaren hävdar att mannen anlagt eld på en bensinmack i Järvsö. Dessutom åtalas han misstänkt för att några månader senare ha anlagt en brand i förvaltningshuset i Ljusdal.

Det var den 30 september i år som en man gick in på kommunhuset i Ljusdal och hällde ut brännbar vätska och tände på. Branden innebar fara för andras liv och hälsa, samt omfattande förstörelse av annans egenom skriver åklagaren i stämningsansökan.

En misstänkt gärningsman kunde gripas då vittnen pekade ut mannen efter att de följt efter då han lämnade kommunhuset.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Åklagaren vill att mordbranden ska bedömas som grovt bland annat eftersom branden orsakade fara för flera människor.

Några månader innan händelsen vid förvaltningshuset så anlades en eld på Statoil i Järvsö. En bensinpump fick skador för drygt 7.000 kronor, en summa som nu företaget vill ha tillbaka. Händelsen rubriceras som skadegörelse och mannen åtalas misstänkt också för denna händelse.

Mannen misstänks därtill också för olaga hot mot en kommunpolitiker några veckor innan branden i Ljusdal. Hoten hade innebörden att politikern och dennes barn skulle komma att misshandlas.

En kvinna och hennes barn ska också ha blivit hotade till livet, efter att mannen fått ett inkassokrav, hävdar åklagaren i sin stämningsansökan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Misstänks för anlagda bränder i Ljusdal

Mer i ämnet