Ny domstolsrunda om Edeforsen

Uppdaterad
Publicerad

I höstas sa mark- och miljödomstolen nej till energibolaget Fortums ansökan om att få riva och bygga ett nytt vattenkraftverk i Edeforsen i Ljusnan norr om Järvsö. På tisdagen inleddes en ny rättegång i nästa instans, men fortfarande är motståndet till en nybyggnation stor.

Skälet till att Fortum fick avslag i mark- och miljödomstolen är att ombyggnationer på den aktuella platsen endast får ske om det ger obetydlig miljöpåverkan, vilket rätten inte ansåg. Domstolen menar att miljön skulle påverkas betydligt, dels under byggnationen då forsen skulle behöva torrläggas i totalt 28 månader, men också i efterhand då det nya kraftverket skulle ha mer än fem gånger så hög vattenkapacitet som det nuvarande och därmed förändra flödet i Ljusnan.

Fortum har överklagat domen eftersom man anser att de tänkta åtgärderna är viktiga för klimatet i det långa loppet och att närmiljön i Ljusnan snarare skulle förbättras.

Edeforsens kraftverk

I dag inleddes den två dagar långa förhandlingen i mark- och miljööverdomstolen som tagit plats i bygdegården i Säljesta, intill älven.

– Vi gör ju den bedömningen att ingreppen är obetydliga och sammantaget är det väldigt positivt för närmiljön och den globala miljön, säger Hans Rohlin från Fortum.

Bland motparterna som anser att ett nytt kraftverk inte får byggas med hänsyn till miljön finns bland andra Havs- och vattenmyndigheten, länsstyrelsen i Gävleborg och flera fiskeföreningar. Också Ljusdals kommun vill stoppa Fortums planer, de ser helst att det nuvarande kraftverket tas bort helt och hållet och att älven återställs.

– Vi tycker att det här området är så värdefullt för de naturmiljön och de möjligheter för fiske och andra aktiviteter som finns så vi tycker att det är ett bättre alternativ att på sikt få bort det här kraftverket, säger Niklas Svensson, ekolog vid Ljusdals kommun.

Även om det nya kraftverket är tänkt att producera 23 GWh per år jämfört med nuvarande 3 GWh och därmed öka produktionen av förnyelsebar energi, så förändrar det inte Ljusdals kommuns inställning.

– Det är sant att det är förnyelsebar energi men kommunalt tror vi att det finns andra möjligheter att producera energi och framförallt kanske minska energianvändningen och inte bara producera mer och mer, säger Niklas Svensson.

Blir det avslag igen för ett nytt kraftverk så kommer det nuvarande att behöva renoveras, vilket ändå kommer att innebär likadana miljökonsekvenser, enligt Fortum.

– I stort sett. Vi måste torrlägga även för reparationer så de temporära åtgärderna är av samma omfattning, säger Hans Rohlin.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Edeforsens kraftverk

Mer i ämnet