En pojke fick ett softairvapen riktat mot huvudet. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SVT

Pojke fick vapen riktat mot huvudet

Uppdaterad
Publicerad

På en tågresa mellan Sundvall och Gävle träffade den 16-årige pojken en hotfull man.

Vid lunchtid på fredagen fick polisen larm om ett bråk utanför Centralstationen i Gävle. Patrullen som kom dit mötte en 16-årig pojke som berättade att han utsatts för flera brott.

Pojken hade rest med tåg från Sundsvall till Gävle och på tåget hade han stött ihop med en 20-årig man. Under ersan blev 20-åringen hotfull och ska ha tvingat pojken att betala 20-åringens biljett.

När det kom fram till Gävle följde 20-åringen med gärningsmannen ut på stan och det uppstod en schism mellan dem.

Hotades med vapen

Enligt pojkens vittnesmål till polisen ska 20-åringen ha hotat med ett pistolliknande föremål mot huvudet. Pojken ska också ha blivit hotad med kniv.

Polisen kunde gripa 20-åringen och då hittade de ett pistolliknande föremål på honom. Kniven hittades däremot inte.

Det pistollikande föremålet beslagstogs och polisen kommer att upprätta en anmälan om brott mot vapenlagen. Enligt polisen kan det röra sig om licenspliktigt softairgun vapen.

Misstänks för flera brott

20-åringen är misstänkt för bland annat grovt olaga hot, olaga tvång, brott mot vapenlagen samt brott mot narkotikastrafflagen.

Gärningsmannen kommer att höras under eftermiddagen och kvällen. Senare kommer åklagare att besluta om vilka tvångsåtgärder som eventuellt ska vidtas mot gärningsmannen.

Målsägaren fortsatte resandet hem till Västernorrland efter att polisen kontaktat pojkens pappa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.