Foto: Jonas Ekströmer/TT

Gävle-trions låt diskas från Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Årets första dramatik i Melodifestivalen är ett faktum. Anna Books bidrag till den första deltävlingen i Göteborg till helgen, Himmel för två, diskvalificeras.

Anledningen är att den ska ha tävlat i Moldaviens uttagning till melodifestivalen redan 2014.

Låtskrivarna är Gävletrion Larry Forsberg, Sven-Inge Sjöberg och Lennart Wastesson tillsammans med Camilla Läckberg.

Enligt tidningen så är Anna Books version identisk med den moldaviska upplagan, som fortfarande går att se på bland annat Youtube. Bara texten skall vara annorlunda.

– Vi har precis blivit varse och måste be att få återkomma, säger Melodifestivalens presschef Lili Assefa till Nöjesbladet.

SVT Nyheter har sökt låtskrivartrion från Gävle för en kommentar utan att lyckas.

Christer Björkman sade vid en hastigt tillkallad presskonferens på torsdagskvällen att låtskrivarna själva inte var med i slutet av tävlingen i Moldavien.

– De var med en bit på vägen så vitt vi förstår, men var alltså inte med till slutet. Så i deras värld har den inte varit med och tävlat. De har sett det som att de har skickat in den, precis som de skickar in en låt till den svenska uttagningen.

– Om den inte kommer med så är den inte förbrukad. Skillnaden är att det här tv-bolaget la ut de här sista 40 såvitt jag förstår på nätet, och då är den ju publicerad, sade Christer Björkman.

– Anna Book är självfallet fullständigt förkrossad, fortsatte han.

Ett erbjudande har gått till Anna Book om att få framföra låten utom tävlan. Något svar på det har inte Christer Björkman fått ännu.

Lyssna: Låten som lagts ut i Moldavien

Här är länken till låten Taking care of a broken heart som lagts ut av det moldaviska tv-bolaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.