Skolans dataspelsinriktning lockar elever

Uppdaterad
Publicerad

Tävling i dataspel är numera en av världens största sporter och några få gymnasieskolor i Sverige erbjuder från och med den här terminen så kallad e-sport som inriktning.

De är sju elever som valt Teknikprogrammet med inriktning på så kallad e-sport på Voxnadalens gymnasium i Edsbyn. Flera av dem kommer från andra delar av Sverige men valt att flytta hit. För det här är en satsning på kanske den mest växande sporten just nu och inget för skoltrötta elever som vill spela dataspel, säger läraren Gustav Strömberg.

– Nä precis motsatsen. Det här är ju det som motverkar den stereotypen. Kör man e-sport så sitter man inte och spelar dataspel, äter chips och dricker Redbull utan då tränar man, utvecklas, ingår i ett lag och det är socialt. Alla de här bitarna som ansetts negativt inom dataspelandet tas bort i och med sporten.

”Dröm som blir sann”

– I Sverige är vi jätteduktiga på det här med e-sport och det är klart att vi ska fortsätta att ha kommande generationer som ligger i absoluta topp, vilket vi gör idag och det är fantastiskt roligt.

För Sebastian Elving Olsson passar den här utbildningen perfekt. Han har spelat mycket dataspel och det höll på att gå ut över skolan.

– Ja det kan jag erkänna.

Anton Moreno har flyttat från Småland för att gå det här programmet och det betyder mycket för honom att den här möjligheten nu finns i Sverige.

– Ja, vi kommer att åka på turneringar och träna här. Det är en dröm som blir sann för mig.

God fysik krävs

Det handlar om att träna upp en god pression, taktik och en strategisk förmåga för att bli en bra spelare och vinna matcher. För att de här eleverna ska gå långt är det viktigt med god fysik och det är en viktig del i utbildningen, precis som i all annan sport.

– Det enda som skiljer e-sporten från annan idrott, enligt mig, är att den är digital och något nytt. Man ska inte likställa sporter med varandra, alla är unika på sina sätt, men det här är en sport som på elitnivå kräver en god fysik, ett strategiskt tänkande och goda reflexer. Vissa delar av kroppen måste vara vältränade andra kanske mindre, men du behöver ha en god fysik för att tillhöra de bästa, säger Gustav Strömberg.

Eleven Anton Moreno vet vad han har för framtidsdrömmar.

– Jag ska försöka att bli bättre så jag kommer upp till de stora ligorna. Jag vill kunna försörja mig på det här, självklart.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.