Villa Sjötorp ska rivas

Uppdaterad
Publicerad

Kommunstyrelsen i Gävle vill riva Villa Sjötorp på Norrlandet. Alla partier utom mp står bakom förslaget.

Det kommunala bolaget Gävle hamn har ansökt om att få riva Villa Sjötorp, den gamla grosshandlarvillan byggd på 1880-talet som står i vägen för hamnens utbyggnadsplaner och som varít en fråga som pågått i åratal. I mars ska samhällsbyggnadsnämnden ta ett slutgiltigt beslut. Villa Sjötorp är i mycket dåligt skick och står på Gävle hamns mark.

Man har också titta på att försöka flytta huset, en kostnad på minst 10 miljoner som ingen är beredd att betala. Länsmuseet och Länsstyrelsen är också remissinstanser som ska yttra sig i frågan.

Det beslutade kommunstyrelsen på tisdagens sammanträde.

– Jag är arg för att man har låtit det gå såhär långt så att många tycker att det inte finns någon återvändo och att det kostar mycket. Men i det här läget nu bör man sätta sig ned tillsammans och resonera hur man kan hitta en lösning, säger Inger Schörling, MP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.