100.000 i sjön när kommunens julbord ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Flera anställda inom Falu kommun hade sett fram emot att äta julbord under tisdagskvällen, men i sista sekund ställs planerna in. Ändå måste kommunen betala 100.000 kronor.

På tisdagskvällen skulle ett hundratal lärare och annan personal på Faluns gymnasieskolor hugga in Dalasalens julbord i Falun, en julklapp från kommunen som många sett fram emot.

Men i sista sekund drogs klappen tillbaka. På måndagen kom ett mail som talade om att  julmiddagen var inställd och flera lärare som Gävledala pratat med på tisdagen är besvikna.

Julbordsmissen

– Det här bokades innan det beslutades om en kommungemensam julklapp till alla. Vi kan inte ha två julklapparklappar av skattetekniska skäl utan vi får bara ha julklapp för 450 kronor per anställd. Då är det övergipande som går före. Avbokningen kom extremt sent och det är väldigt, väldigt olyckligt att det blev så, säger Jonathan Block som är skolchef i Falun.

Får biljett till VM

Kommunen hade sedan innan beslutat att personalen i år skulle få en biljett till någon av tävlingarna under skid-VM i julklapp och att det därför inte skulle bli något julbord som julklapp för personalen i år. Det hade inte nått fram till vissa enheter inom kommunen som bokat julbordet sedan tidigare. Men förra veckan nådde det skolchefen.

– Det är första gången det är en gemensam julklapp för all personal inom kommunen, det beslutet har tagits i kommundirektörens ledningsgrupp. Det blev så tydligt för mig i sista stund, det är olyckligt. Hade jag vetat det tidigare hade vi ställt in det långt i förväg. Jag kan ha varit ouppmärksam eller fått för dålig information, säger Block.

Måste betala hela summan

Julbordet på Dalasalen, som skulle ätits under tisdagskvällen, var bokat för över 170 personer för en kostnad på omkring 100.000 kronor. En kostnad som kommunen nu måste betala, trots att julbordet ställts in.

– Förmodlingen kommer vi att få betala hela priset. Ibland kostar det att göra rätt, säger Block.

Han säger också att det inte är något alternativ att låta de anställda äta julbordet ändå, när kommunen nu ändå tvingas betala.

– Man måste fråga sig vad det är värt att följa lagstiftningen, för mig är det värt att följa lagen, men det är klart att det smärtar att de pengarna går i sjön, mer eller mindre.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Julbordsmissen

Mer i ämnet