Foto: SVT

Storbråket tros ha börjat med drivmedelsstöld

Uppdaterad
Publicerad

Onsdagens storbråk mellan bärplockare kan ha sitt ursprung i en stöld.

Det var på onsdagsförmiddagen som polis larmades till en grusparkering nära Södra skeppsbron i centrala Gävle.

Två bärplockargrupper hade rykt ihop ordentligt och misshandlade varandra med bland annat långa påkar och stora stenar. Sammanlagt var mellan 30 och 40 personer inblandade i bråket. De förstörde även varandras bilar genom att köra in i varandra. Någon person ska också ha blivit påkörd i sammandrabbningen.

Två anhållna

Totalt sex personer fick föras i ambulans till sjukhus. Det är oklart hur de mår efter omständigheterna.

Två personer, en 27-åring och en 33-åring, greps på platsen och sitter på torsdagen anhållna, misstänkta för misshandel.

I dag, på torsdagen efter bråket, fortsätter polisutredningen med förhör av gärningsmän, offer och vittnen. Och nu börjar det komma fram vad som orsakat bråket.

Bråkade om personbil

– Vi har en bild av det. Det började med att en person greps misstänkt för en drivmedelsstöld dagen innan. Hans bil blev kvar på platsen där han greps och det var när anhöriga skulle hämta den bilen på onsdagen som bråket uppstod, säger Åsa de Veen på Gävleborgspolisen.

De som kommit för att hämta bilen ska ha nekats av en annan grupp att hämta den och i och med det ska ett bråk ha startat. Det fanns då cirka 20 personer på platsen. De anhöriga ska då ha hämtat, enligt uppgift, en lika stor grupp och storbråket var snart i full gång.

Enligt Gävleborgspolisen har det inte uppstått något mer bråk efter gårdagens tumult. Det är oklart om de bägge grupperna fortfarande befinner sig i Gävle. 

Mannen som greps för drivmedelsstölden sitter även han fortsatt anhållen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.