Dildos och blod på scenen – dags för Getaway

Uppdaterad
Publicerad

På torsdagen började festivalen Getaway rock i Gävle. Och cirka 10.000 festivalbesökare beräknas inta festivalområdet vid gasklockorna.

De mörka krafterna kopplar greppet om Gävle under helgen – det är dags för den femte upplagan av Getaway rock.

Festivalbesökarna Fredrika Wolff  och Jennifer Dahlberg har varit på Getaway förr och berömmer festivalen.

Gävleborg – Getaway Rock

– Det är ju bra drag och bra musik men det är ändå lugnt. Det är väldigt skön stämning. Inte som Bråvalla där det är typ 14 våldtäkter och död, utan det är schysst och bra stämning, säger Jennifer.

Döden och dildos

Döden finns i stället på scenen i form av black metal-band som Watain och Marduk. Men det finns också självdistans och humor hos artisterna. Som de blodiga clownerna i bandet Skitarg som viftade dildos i luften när de inledde festivalen på torsdagsförmiddagen.

– Det är bra musik, det är lättsamma människor, lätt att lära känna folk. Det blir som en stor familj. Det är bara att mingla runt, må bra och dricka bärs, beskriver Jessica Wallinder festivalstämningen.

Räknar med 10 000 sålda biljetter

Förra året var ett rekordbra år för Getaway och då sålde man omkring 15 000 biljetter. I år väntas det inte bli riktigt lika bra, men arrangörerna FKP Scorpio tror ändå att de kommer upp i drygt 10 000 sålda biljetter.

– Vi hade ett långt uppehåll med bandsläpp på flera månader så då sålde vi så klart inte så många biljetter, men sedan när vi släppte Slayer och alla de andra grymma bandet har det börjat rulla på igen, säger Niklas Westergren, marknadsansvarig.

Få kvinnor bokade

Det har funnits kritik inför Getaway rock eftersom det är så få kvinnliga artister bokade.

– Ja det är väl ganska svårt när vi kommer till hårdrocksgenren att få in tillräckligt mycket kvinnliga artister men det så klart något vi tänker på och jobbar med. Vi har ju väldigt många, Heavy Tiger exempelvis och Imber som är klockrena band med brudar som är svinbra, säger Niklas Westergren.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Getaway Rock

Mer i ämnet