Kommunalrådet : Det är en allvarlig situation

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten i Ludvika är i kris och brandmännen säger sig ha helt tappat förtroendet för räddningschefen. Nu öppnar kommunalrådet för nya lösningar.

Det har  stormat kring räddningstjänsten i Ludvika kommun det senaste året. Redan i december förra året sa deltidsbrandmännen i Fredriksberg upp sig i protest mot underbemanningen som fick personalen att gå på knäna. Och sedan  dess har brandmän inom hela kommunen riktat skarp kritik framförallt mot räddningschefen Stefan Karlsson.

– Det är ju så att vårt förtroende för räddningschefen är kört i botten. Vi har gjort en skrivelse där vi är 78 personer, 90-95% av utryckningsstyrkan, som skriver under på att förtroendet är förbrukat och att Stefan Karlsson inte längre klarar av sin tjänst, berättade Mattias Rosén som är deltidsbrandman i Fredriksberg för Gävledala i förra veckan.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

Hos räddningstjänsten i Ludvika har fem personer av totalt 24 varit sjukskrivna sedan i våras på grund av arbetssituationen, men under onsdagen är det ingen i personalen som vill uttala sig om situationen.

– Det finns ett stort jobb att göra, det jag har försökt att göra är att  se till att vi kommer till skott  och vända den här trenden. Det är en allvarlig situation om den fortsätter, säger kommunalrådet i Ludvika kommun, Leif Pettersson (S).

Brandmännen känner sig överkörda

Kritiken mot räddningschefen handlar främst om att brandmännen känner sig överkörda och att  chefen inte varit villig att föra en dialog och samverka med personalen. Stefan Karlsson själv sa till gävledala så sent som i förra veckan att han har gjort vad han kunnat och att han har kommunledningens fulla förtroende.

– Det har polariserats mycket kring räddningschefen. Min förhoppning är att vi redan den här veckan ska kunna vända och bygga upp räddningstjänsten igen så att folk börjar må bättre och vi får igång en bra dialog, säger Leif Pettersson (S).

Men vilka lösningar han har funderat på vill han inte berätta under onsdagen.

– Jag tänker inte presentera det här, det är viktigt att personalen är med när vi presenterar vilka lösningar vi har och det kommer att ske  de närmaste dagarna, säger han.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dalarna – räddningstjänsten Ludvika

Mer i ämnet