Nazist frias – misshandelsåtal nedlagt

Uppdaterad
Publicerad

Rättegången mot de nazister som åtalats för grov misshandel och ofredande av vänsterpolitikern Daniel Riazat från Falun avslutades vid lunchtid på onsdagen.

Förhandlingen slutade med att åklagaren la ner åtalspunkten grov misshandel för den anhängare av SMR, Svenska Motståndsrörelsen, som åtalades för att ha slagit en flaska i huvudet på Daniel Riazat.

Den andre anhängaren av SMR åtalades för ofredande och den åtalspunkten kvarstår.

Gävledala: Riazatmisshandel

Det var svårt för åklagaren att leda åtalet i bevis under förhandlingen då det har gått mycket lång tid sedan Daniel Riazat attackerades i samband med ett antirasistiskt möte i Ludvika. Utredningsarbetet tog nämligen över två år för polis och åklagare och vittnen hade svårt att minnas händelsen tillräckligt tydligt.

Vid tiden för händelsen var Daniel Riazat ordförande för skolnämnden i Falun. Nu toppar han Vänsterpartiets riksdagslista för Dalarna och han är även partiets distriktsordförande.

Södertörns tingsrätt avkunnar sin dom i målet den 26 mars.

Daniel Riazat själv säger så här efter beskedet om det nedlagda åtalet:

– Detta sänder en signal till Sveriges nazister att det är fritt fram att misshandla demokrater/antirasister och det sänder en signal till oss demokrater/antirasister att vi inte kan lita på rättsväsendet. Sorgligt.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävledala: Riazatmisshandel

Mer i ämnet