Foto: SVT/Privat

Utvisade familjen tillbaka i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Psykiskt sjuk kvinna utvisades med fyra barn – nu är de tillbaka i Dalarna.

Igår berättade Uppdrag Granskning den skakande historien om hur en psykiskt sjuk kvinna med fyra små barn, utvisades från Sverige till Ingusjien. Idag kan vi berätta att familjen sen några dagar är tillbaka i Dalarna.

Vi möter henne hos vänner i Dalarna, en ganska liten mörkhårig och lågmäld kvinna med skygg blick. Tillsammans med sina fyra pojkar har hon än en gång flytt från hemlandet Ingusjien. I fyra år bodde de i Sverige, till för ett halvår sedan, då familjen utvisades. Men nu har de med bil och buss tagit sig till Sverige igen, via Vitryssland, Polen, Tyskland och Danmark.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

– Det tog oss drygt två veckor och jag har lånat pengar till resan, berättar kvinnan när SVT Gävledala träffar henne.

För drygt ett år sedan, när familjen ännu befann sig i Sverige, dömdes kvinnans man till två års fängelse för tortyrliknande misshandel av både sin fru och barnen. När han kommer ut från fängelset i december ska han utvisas till Ingusjien, där tradition och hederskultur inte tillåter att en kvinna anmäler sin man. Nu fruktar hon för sitt och barnens liv, därför har hon tagit sig tillbaka till Sverige.

– Han har hotat att döda oss många gånger och vi är rädda. Dessutom har han ringt från fängelset och sagt till min äldste son att när pappa kommer ut, då vet pojken vad som ska hända.

Nu finns familjen hos vänner i Dalarna och förhoppningen är att Migrationsverket ska göra en ny prövning, så att de kan söka om asyl i Sverige. Men än har inget besked kommit och utvisningshotet hänger fortfarande tungt över kvinnan och barnen.

Debatt i SVT1

Ikvällens Debatt 22.00 i SVT1 diskuteras fallet med den utvisade familjen. Då medverkar bland annat representanter från Migrationsverket å Gränspolisen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävleborg – Familjen från Ingusjien

Mer i ämnet