Skulle du flytta för några tusen mer om året? Foto: SVT

Dyrt att bo i Slöinge

Uppdaterad
Publicerad

Kan några tusenlappar extra i plånboken varje år få folk i Slöinge att flytta söderut? Hallandsnytt har gjort ett försök i det högst beskattade området i Halland.

I Susedalens församling i Falkenbergs kommun, där samhället Slöinge ligger, har invånarna en sammanlagd skatt på 33,40 procent. Bara 20 minuters bilfärd söderut, i Söndrum och Vapnö i Halmstad kommun är skatten 31,83 procent. Om en person med en svensk medelinkomst bor i Söndrum får den 4000 kronor mer kvar per år när skatten dragits än om hen bott i Slöinge, med kyrkoskatten medräknad. Orsaken är att församlingarna har olika skattesatser.

Du kan själv se vart dina skattepengar går och räkna ut hur skatten ser ut där du bor.

Men hur gick det då när SVT Hallandsnytt försökte övertyga Slöingeborna om att flytta söderut för att få extra pengar i plånboken? Svaret ser du i inslaget här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.