Foto: SVT/Jean Millet

Oväder kan leda till dyrare försäkringar

Uppdaterad
Publicerad

Översvämningar likt den i Halland riskerar att leda till dyrare hemförsäkringar för den som vill bo nära vattnet, hävdar försäkringsbolagens branschorganisation. Nu vill den att kommunerna stramar upp reglerna.

– På sikt finns det en risk att försäkringspremierna kommer att öka. Det finns även riks för att är det särskilda fastigheter eller områden som konsekvent blir utsatta så kanske man undantar över huvud taget försäkringsskyddet för översvämningar, säger Staffan Moberg, jurist vid Svensk Försäkring.

Klimatet håller på att förändras och fler väderkatastrofer, som den i Halland är att vänta. Det är de flesta forskare överens om. Samtidigt har det blivit lättare för kommunerna att tillåta husbyggen på strandnära tomter, något som många också utnyttjar för att locka till sig nya invånare.

Översvämningar i Västsverige

Vill lagreglera klimatanpassningar

Det är en farlig utveckling anser försäkringsbolagens branschorganisation som anklagar kommunerna för att strunta i klimatförändringarna.

– De tittar inte på de risker som finns och de gör inte analyser. Vi menar att varje kommun borde ta fram en klimatanpassningsplan.

Branschorganisationen tycker att det borde skrivas in i plan och bygglagen så att varje kommun måste titta på vilka faror det finns för översvämning och vilka fastigheter som ligger där.

– Därmed får man kunskaper om var man in ska bygga, säger Staffan Moberg.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Översvämningar i Västsverige

Mer i ämnet