Beslag av spice kan lämnas tillbaka

Uppdaterad
Publicerad

Beroende på vad analysen visar kan polisen tvingas lämna tillbaka den misstänkta drogen.

Det var vid ett tillslag tidigare i november som polisen hittade drygt ett halvt kilo misstänkt spice i en ort utanför Varberg. En man och en kvinna i 40-årsåldern sitter nu häktade misstänkta för brottet. Både mannen och kvinnan förnekade narkotikabrott under häktningsförhandlingen.

Den misstänkta drogen har skickats till SKL, Statens Kriminaltekniska Laboratorium, för analys och i veckan väntas polisen få svar på vad beslaget innehöll. Då spice är syntetiskt cannabis och finns i många olika varianter har vissa substanser klassats som narkotika eller hälsofarlig vara medan andra substanser inte har det. Visar analysen att det är oklassat kan polisen tvingas lämna tillbaka det man beslagtagit.

Spicevåg i Sverige

– Skulle vi hamna i den situationen så skulle det kännas bittert med tanke på hur mycket arbete vi lagt ner, säger Jan Nicklasson, utredningschef på polisen i Varberg.

Han tycker något borde göras åt lagstiftningen för att komma åt problemet med spice.

– Det är synd att lagstiftningen inte hinner med. Att man inte kan få ihop något som samlar ihop alla de här ämnena, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Spicevåg i Sverige

Mer i ämnet