Peder Skrivares gymnasieskola Foto: SVT

Skolinspektionen ser allvarligt på händelsen

Uppdaterad
Publicerad

Skolinspektionen besökte under onsdagen Peder Skrivares skola i Varberg för att träffa skolledningen. Detta efter att fyra unga tjejer blivit alkoholförgiftade vid en nollning i måndags kväll.

– Vi åker ner för att vi tycker det är väldigt allvarligt det som skett, säger enhetschefen på Skolinspektionen Magnus Haglund till SVT Hallandsnytt.

Det var på måndagskvällen som fyra gymnasietjejer på Peder Skrivares skola fick föras akut till sjukhus efter att en nollning med alkoholintag gått över styr. Tre av tjejerna blev så alkoholförgiftade att de togs in på intensivvårdsavdelningen. Enligt sjukhuset mår nu alla efter omständigheterna, bra.

Nollningen spårade ur

– Det finns i skolans kultur ”nollning” och den kulturen måste man jobba bort. Det är kärnfrågan för skolan, säger Magnus Haglund.

Kan vara skolans ansvar

– Kränkningar som sker i samband med skolan är skolans ansvar och vi måste säkerställa att skolan vidtar rätt åtgärder, säger Magnus Haglund.

Det faktum att nollningen ägde rum efter skoltid fråntar inte skolan dess ansvar, enligt Magnus Haglund.

– Skolinspektionen anser att även kränkningar som sker utanför skoltid kan vara skolans ansvar, säger han.

Skolinspektionen kommer nu att se över vilka krav man kommer att ställa på skolan.

Fråga för domstol

Var gränsen går för skolans skyldigheter att skydda eleverna mot kränkningar blev en mycket uppmärksammad fråga för ett år sedan. Då gällde det riksinternatskolan Lundsberg, där en elev brännskadades i samband med en nollning. Eleven brändes med ett strykjärn på ett av elevhemmen på kvällstid.

Frågan gick ända till Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att elevhemmen på Lundsberg måste ses som en del av skolan.

– En skolhuvudman kan vara skyldig att förhindra kränkningar mellan elever som sker mer i externa sammanhang, om det finns ett samband med skolverksamheten så att det är motiverat, sade justitieråd Elisabeth Rynning, Högsta förvaltningsdomstolen, i samband med domen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nollningen spårade ur

Mer i ämnet