Olympias arkitekter slår larm om stora brister

Uppdaterad
Publicerad

För fem år sen började arkitekterna rita det nya Olympia. Nu när bygget är i full gång slår de larm om stora brister. ”Vi känner en stor oro över hur Nya Olympia håller på att utformas, eller snarare deformeras”, skriver arkitekterna i ett brev till Helsingborgs stad.

Lars Jongård och Jonas Carlström på JKAB Arkitekter är inbitna HIF:are och arkitekter. De kontaktades för fem år sen av HIF när planerna på att bygga om Olympia var i sin linda. Nu fem år senare är bygget i full gång. Budgeten är på 408 miljoner kronor. Kommunfullmäktige finansierar bygget genom att inteckna tio års utdelningar från Dunkerstiftelserna.

Uttrycker oro

Men det finns stora brister i hur bygget nu genomförs. I ett långt brev till fastighetsdirektören i Helsingborg, Fredrik Hjort, uttrycker arkitekterna sin oro. De listar en lång rad av exempel på brister i projektledning, onödiga fördyringar och försämringar.

Det handlar bland annat om att gamla stolar kommer återvändas, att skärmtak tagits bort, att säkerheten försämrats när ledstänger på läktarna sparats bort, att ”de fulaste industri-lysrörsarmaturen” sätts upp i entrén.

”Alla fasader in mot arenar ummet, mot plan, är av entreprenören föreskriven som obehandlad grå betong och grå fasadskiva. Detta gör oss förtvivlade”, skriver arkitekterna bland annat.  Listan över deras kritik finns i anslutande artikel.

Tystnadsplikt

Arkitekterna säger, när SVT Nyheter Helsingborg kontaktar dem, att de har belagts med tystnadsplikt. Enligt deras avtal måste kommunen ge dem tillstånd att prata med media.

Fastighetsdirektör Fredrik Hjort tillbakavisar kritiken från arkitekterna.

– Vi har en alldeles ovanligt kompetent projektledare, säger han och ifrågasätter samtidigt arkitekternas agerande.

– De får gärna framföra sina synpunkter, men de ska vara lojala mot beställaren. Det här är ett mycket märkligt agerande, säger han med anledning av deras långa brev.

Ger du arkitekterna tillstånd att låta sig intervjuas?

– Det får jag ta med juristerna. Men i dagsläget är det ett nej, säger Fredrik Hjort. Senare återkommer Fredrik Hjort och säger att han ger arkitekterna tillåtelse att prata med SVT Nyheter Helsingborg.

Enligt Fredrik Hjort har det tillkommit en del nya kostnader sedan budgeten på 408 miljoner klubbades, främst i form av teknik till Olympia.

– Vi har en stor budget, men inte hur stor som helst. När vi fått nya kostnader för teknik måste vi hantera möjliga besparingar.

Kommer ni hålla budgeten?

– Det är jag rätt säker på att vi gör, men jag sätter inte mitt huvud i pant på det, säger Fredrik Hjort.

Enligt arkitekterna kommer de misstag som nu görs bli kostsamma i framtiden. De är mycket kritiska till satsningarna på tekniska installationer som prioriterats framför deras ursprungliga ritningar.

”Stora delar av arenan kommer användas 15-20 gånger per år men har installationer, och otroligt avancerade styrningar, som aldrig kommer betala sig och som bara medför vansinniga kostnader. Detta är en grov felprioritering enligt oss”, skriver de i brevet.

”Lagt ner min själ”

När fastighetsdirektören tagit bort munkavlen för arkitekterna säger Jonas Carlström:

– Jag har lagt ner min själ i detta projekt i fem år. Då kan jag inte sitta still när de prioriterar bort det som jag anser är viktigt för dem som ska vistas i arenan.

– De är nu sura på oss och vi är sura på dem. Framtiden får utvisa hur detta påverkar vårt samarbete. Kommer det inte fler ändringar så har vi inte mycket kvar att göra i projektet, säger Jonas Carlström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.