Foto: SVT

60 björnar får skjutas

Uppdaterad
Publicerad

60 björnar får fällas i höstens licensjakt på björn. Det är betydligt färre än vad politikerna i viltförvaltningsdelegationen ville.

Licensjakten på björn har successivt minskat i länet. Inför höstens jakt hade Susanne Hansson (S) i länets viltförvaltningsdelegation krävt att tilldelningen skulle höjas till 90 björnar igen.

Men länsstyrelsen väljer att behålla tilldelningen på samma nivå som förra året, 60 björnar. För tredje året delas länet in i fyra jaktområden. Minst hälften av björnarna ska fällas inom de västliga delarna av länet, där renskötseln är som mest intensiv.

– I höst ska en björnspillningsinventering genomföras i länet, säger Mikael Wallén, på länsstyrelsens naturvårdsenhet till SVT Nyheter Jämtland. Då får vi bättre uppfattning om hur många björnar det finns i länet.

Läs mer om björnjaktsbeslutet på länsstyrelsens hemsida.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.