Publiktillströmningen den här veckan kan avgöra världscupens framtid i Östersund Foto: SVT

Publik kan avgöra världscupens framtid

Uppdaterad
Publicerad

Publiktillströmningen under skidskytteveckan kan bli avgörande om det blir fortsatta världscupstävlingar i stan. Nästa år tas beslut.

Under onsdagskvällens distanstävling för herrar var det bra med folk på läktaren på Östersunds skidskyttestadion. Men ända sedan Östersund arrangerade VM 2008 har publiktillströmningen minskat.

– Vi har tappat en del, det har vi, säger Lisa Engman marknadsansvarig för världscupen och kommande VM i Östersund. Men vi tror det beror på att vi saknat stora stjärnor på senare år.

Världscupen i skidskytte i Östersund 2015

Året efter VM, 2009, var intresset att se tävlingarna på plats fortfarande stort. Då drog världscupsveckan runt 20 000 åskådare. Förra året var publiksiffran nere i 12 700.

Nu har Östersund en rejäl press på sig att öka publiktillströmningen om man vill behålla världscuptävlingarna.

– Ja, det har vi faktiskt, säger Lisa Engman. IBU tittar ju på publiksiffrorna bland annat, och hur det ser ut i tv. Det finns andra världscuporter som vi konkurrerar med, nya världscuporter som vi konkurrerar med. Så Östersund kan tappa tävlingarna.

Nu har ju Östersund världscupspremiär till och med 2017, när avgörs det om ni får behålla världscupen?

– Det är en IBU-kongress nästa år, 2016 och då fattar man beslut om de fyra år som kommer efter 2017, säger Lisa Engman.

Så den här veckan blir ganska avgörande då?

– Ja, jag säger till östersundarna och jämtarna kom hit och var  på läktaren, säger Lisa Engman

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Världscupen i skidskytte i Östersund 2015

Mer i ämnet