Bärplockare lever i misär

Uppdaterad
Publicerad

Hundratalet bärplockare och barn har trängts samman i tältläger i Hoting utan vatten och toaletter. ”Ovärdigt”, säger polisen som inte utesluter brott och att tältlägret organiserats av bäruppköpare.

Svea skog som äger marken vill få bort besökarna. Polis som varit till platsen uppger till SVT Jämtlandsnytt att det blivit väldigt skräpigt i och runt lägret och att bärplockarna även använt skog för att kunna göra upp eld och hålla sig varma.

Usla förhållanden

Göran Bergström, närpolischef i Strömsund berättar om usla förhållanden för bärplockarna.

Tältläger i Hoting

– Man har inga toaletter, inte tillgång till rinnande vatten och tvingas värma sig med ved man lyckas få tag på i omgivningarna. Det är inte värdigt för en människa att ha det på det här sättet.

Misstanke om brott

– Vi har fått information om att det är organiserat på något sätt. Vi vet att det transporteras bär nattetid och att det finns bäruppköpare som försöker att kringgå kollektivavtalen, säger Bergström.

Polis har informerat bärplockarna om att de inte kan vara kvar men det är först när markägaren fått ett avhysningsbeslut från kronofogden som de kan begära handräckning från polisen. Bedömningen är att ett sådant beslut kommer att ta en vecka ungefär.

Kan finnas fler läger

Under onsdagen fick polisen i Strömsund även in rapporter om att andra läger med bärplockare kunde finnas runt om i kommunen. Men de uppgifterna hade polisen inte hunnit kontrollera när SVT pratade med dem.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tältläger i Hoting

Mer i ämnet