Centralpalatset – dagen efter branden

Centralpalatset rivs

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen i Jämtland upphäver inte beslutet att det brandhärjade Centralpalatset ska rivas. Men förslaget från länsstyrelsens ansvarige arkitekt var att huset skulle bevaras. Landshövding Britt Bohlin har fattat beslutet.

Frågan om vad som ska hända med det brandhärjade Centralpalatset har diskuterats ända sedan branden i januari 2010. Nu står det klart. Det ska rivas.

Länsstyrelsen fattade i dag beslutet att inte riva upp kommunens rivningsbeslut. Men den föredragande tjänstemannen på länsstyrelsen som utrett frågan anser att Centralpalatset borde bevaras. Det kulturhistoriska värdet på det mer än 100 år gamla huset är stort och av riksintresse.

Centralpalatset

I beslutet står det att centrala Östersund förvisso är ett riksintresse för kulturmiljövård och att centralpalatset har en väsentlig betydelse för stadsbilden. Men en renovering av huset skulle kosta för mycket pengar jämfört med att bygga nytt.

Du kan läsa länsstyrelsens beslut här

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Centralpalatset

Mer i ämnet