Hoverbergsbor försöker stoppa asylboende

Uppdaterad
Publicerad

Som vi berättat tidigare så har det blåst upp till strid mellan Bergs kommun och en grupp boende i Hoverberg. Striden gäller om det ska startas ett asylboende eller inte i byn.

Det är det gamla kommunala ålderdomhemmet Berghem i Hoverberg som det handlar om. Det har stått oanvänt i många år, men med kort varsel bestämde sig kommunen i höstas att skicka in en ansökan att starta ett asylboende. En del av de boende i Hoverberg tycker att informationen kring det hela varit usel.

– Ja, det har skötts dåligt. vi har aldrig erbjudits någon dialog med kommunen om deras planer på asylboende i Hoverberg, säger Hasse Jonasson.

Berghem

Hasse Jonasson ingår i en grupp av Hoverbergsbor som nu vill starta ett bolag som kan köpa ålderdomshemmet, och fylla det med annan verksamhet än asylboende. En annan är Uno Jonsson, som har stora planer för vad Berghem kan användas till.

– Äldreboende t.ex eller kanske för uthyrning av lägenheter.

Gruppen har redan lagt ett bud på 2 miljoner till Bergs kommun för att få köpa Berghem. Kommunen vill dock först vänta in Migrationsverkets svar om det kan bli asylboende innan dom kan ta beslut om en eventuell försäljning

– Vi har ju lagt ett anbud till Migrationsverket om Berghem som vi måste vänta in svaret på först, säger Bergs kommuns kommunalråd, Karin Paulsson (S).

I går kväll hade byborna i Hoverberg ett möte med kommunen, där många frågor fick sina svar. Men oron är ändå stor för vad som händer om det blir ett asylboende i byn. Där det idag bor drygt hundra personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Berghem

Mer i ämnet