Kanske snart en vanlig syn i grannens trädgård? Foto: Martin Meissner / TT

Allt mer populärt med exotiska husdjur

Uppdaterad
Publicerad

En giraff istället för hund? Allt fler väljer exotiska husdjur visar en undersökning.

Har du en långörad igelkott eller kanske en flygpungekorre? Då är du i gott sällskap. Allt fler skaffar nämligen husdjur av en mer exotisk karaktär visar siffror djurförsäkringsföretaget Agria. Under 2014 ökade till exempel antalet försäkrade gerbiler och mongolisk ökenråtta med nära 40 procent.

Även på Jordbruksverket i Jönköping märks det att efterfrågan på exotiska djur ökar.

– Vi får många samtal från personer som vill skaffa annorlunda djur, säger Michael Diemer som är artskyddshandläggare. Vi har fått frågor om till exempel sengångare och apor. Även sällsynta reptiler vill många ha.

Det finns dock en hel del att tänka över innan man skaffar ett mer sällsynt husdjur. Att ta med en egyptisk långörad igelkott till veterinären kan till exempel i genomsnitt kosta 4.892 kronor, enligt Agria.

Och Michael Diemer menar också att det finns en hel del att ta hänsyn till.

– Man måste självklart hålla sig till alla regelverk. Och så måste man kunna skapa rätt miljö och temperatur för djuret och se till att rätt sorts mat finns att få ta på. Dessutom måste det finnas veterinärer som har kunskap om just det djuret i närheten

10-i-topplistan över trendigaste sällskapsdjur i Agria

1. Egyptisk långörad igelkott

2. Jordekorre

3. Löpanka

4. Mus

5. Flygpunkekorre

6. Degus

7. Gerbil

8. Afrikansk pygméigelkott

9. Orm

10. Minigris

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.