Foto: TT

Barn användes vid guldstöld

Uppdaterad
Publicerad

Guldbutiken Smycka på Öster i Jönköping utsattes för en guldstöld i måndags. Tjuvarna använde sig av ett barn för att genomföra stölden.

En man och kvinna kom in vid lunchtid i butiken tillsammans med ett barn. Enligt Emmie Andersson, delägare, bad kvinnan att få pröva några guldkedjor.

– Sedan ville de titta på något i andra änden av butiken. Personalen lade kedjorna bakom disken och medan de blev distraherade av paret går barnet in bakom disken och tar kedjorna, säger Emmie Andersson.

Butiksägaren: Det är hemskt

Hela stölden fastnade på butikens övervakningskameror. Emmie Andersson bedömer att barnet var mellan fem och sex år.

– Det är hemskt att de använder barn på det här sättet. Vi har varit med om stölder innan men inte där så små barn varit inblandade, säger hon.

Emmie Andersson vill inte gå in på värdet på de försvunna guldkedjorna, men uppger att värdet var högt.

Polisen rubricerar brottet som grov stöld.

Inte vanligt

Enligt Bo Kellert, vakthavande befäl vid Jönköpingspolisen, har barnet inte gjort sig skyldigt till något brott utan det är de vuxna som är gärningsmän.

– Jag har jobbat här i 15 år och detta är inte jättevanligt. Vid något tillfälle har barn fått snatta medan vuxna väntat utanför.

Polisen har i nuläget inte gripit någon för stölden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.